Uzdatnianie wody

Uzdatnianie wody, to doprowadzenie jej do takiego stanu, aby nadawała się do użytku w naszym domu (mieszkaniu), zapewniała zdrowie oraz stwarzała komfort użytkowania.

Woda sanitarna (w odróżnieniu od technicznej) powinna posiadać odpowiedni smak, zapach, oraz być zdatna do picia. Wprawdzie woda służąca do kąpieli, prania nie musi spełniać tego ostatniego wymogu należy ją jednak uzdatnić, aby stwarzała komfort użytkowania.

O ile woda wodociągowa musi spełniać odpowiednie wymogi o które musi zadbać dostawca (zdatna do picia, zawartość manganu, żelaza, azotanów, azotynów, węglanu wapnia musi zawierać się w przedziale zgodnym z Polską Normą), o tyle z wodą z ujęcia własnego (studnia) jest już o wiele gorzej. Najczęściej taka woda zawiera duże ilości żelaza i manganu, co powoduje nieprzyjemny zapach i metaliczny smak, co nie pozostaje także bez wpływu na nasze zdrowie.

Niezbędne zatem jest uzdatnianie do parametrów zgodnych z obowiązującymi normami oraz przepisami i tak zawartość żelaza w wodzie pitnej należy zredukować do wartości nieprzekraczalnej 2mg/l a manganu 0,05mg/l. Uzdatnianie takie jest możliwe za pomocą odpowiedniej stacji połączonej z systemem filtrów, którą dobieramy indywidualnie, po dokonaniu podstawowych badań wody. Badaniem takim zajmują się wyspecjalizowane laboratoria oraz stacje sanepidu. Na badanie takie powinno się składać:

Barwa, odczyn pH, twardość ogólna, mętność oraz zawartość amoniaku, azotanów, chlorków, chloru, manganu, żelaza.

Po przeprowadzeniu badania, wynik należy przesłać do nas, w celu dobrania odpowiedniej stacji uzdatniania i otrzymania konkretnej oferty na urządzenie (urządzenia).

O wiele prościej sprawa ma się wtedy, gdy otrzymujemy wodę „wodociągową”, czyli jak już wiemy, dostawca jest zobowiązany spełnić kilka podstawowych warunków. Pozostaje nam pozbycie się nieprzyjemnego zapachu i smaku chloru, co czynimy za pomocą filtrów z węglem aktywnym, oraz zmiękczenia wody do parametrów komfortowego użytkowania.

Norma twardości wody zawiera się w bardzo szerokich granicach od 60 do 500 mg CaCO3/l czyli w popularnie stosowanej nomenklaturze stopni niemieckich daje nam 5,5-31 *n. I tak w przypadku wody o twardości 5,5*n mówimy o bardzo miękkiej wodzie w której trudno jest spłukać środki myjące jak mydło, proszek do prania, płyn (woda taka sprawia wrażenie śliskiej/tłustej), natomiast przy twardości 30*n woda jest bardzo twarda, przez co odkłada się kamień, osad na urządzeniach, bateriach, ceramice, w rurach, powoduje dyskomfort użytkowania szczególnie podczas kąpieli oraz zwiększa koszty eksploatacji (większa ilość środków chemicznych, zmniejszona wydajność urządzeń zarośniętych kamieniem). Woda w naszych bateriach (kranach) powinna osiągać wartość około 10*n co daje nam wodę średnio miękką i najlepszą (najbardziej przyjazną) dla użytkownika i urządzeń.

Zmiękczanie wody polega na usunięciu związków magnezu i wapnia, które mają największy wpływ na twardość wody. Odbywa się to za pomocą złoża jonowymiennego (żywicznego) przez wymianę jonów. W urządzeniu kompaktowego zmiękczacza, woda przepływając przez złoże pozbywa się związków wapnia i magnezu, co powoduje również zmianę napięcia powierzchniowego. Woda po przejściu przez złoże osiąga wartość wody bardzo miękkiej, w związku z czym jest mieszana z wodą wodociągową aby uzyskać optymalną wartość około 10*n. Złoże jest regularnie płukane solanką, która powoduje regenerację żywicy, należy tu wspomnieć że bardzo ważnym czynnikiem jest jakość żywicy zastosowanej w zmiękczaczu oraz prawidłowa eksploatacja, co daje komfort użytkowania przez minimum dziesięć lat. Obsługa urządzenia sprowadza się do jednorazowej regulacji oraz dbania o ciągłe zapewnienie soli tabletkowanej.

Kompaktowe zmiękczacze to urządzenia zapewniające komfort i przyjemność z użytkowania wody w domu.

Brak możliwości komentowania