Uzdatnianie wody

Uzdatnianie wody Szczecin

Uzdatnianie wody, to doprowadzenie jej do takiego stanu, aby nadawała się do użytku w naszym domu

Zapewniała zdrowie oraz stwarzała komfort użytkowania. Woda sanitarna (w odróżnieniu od technicznej) powinna posiadać odpowiedni smak i zapach. Woda powinna być zdatna do picia. Służąca do kąpieli, prania nie musi spełniać tego ostatniego wymogu . Wodę należy ją jednak uzdatnić, aby stwarzała komfort użytkowania.

O ile woda wodociągowa musi spełniać odpowiednie wymogi o które musi zadbać dostawca . Zdatna do picia, zawartość manganu, żelaza, azotanów, azotynów, węglanu wapnia musi zawierać się w przedziale zgodnym z Polską Normą. Z wodą z ujęcia własnego (studnia) jest już o wiele gorzej. Najczęściej taka woda zawiera duże ilości żelaza i manganu. Powoduje to nieprzyjemny zapach i metaliczny smak, co nie pozostaje także bez wpływu na nasze zdrowie.

STACJE UZDATNIANIA WODY

Niezbędne zatem jest uzdatnianie do parametrów zgodnych z obowiązującymi normami oraz przepisami .  Zawartość żelaza w wodzie pitnej należy zredukować do wartości nieprzekraczalnej 2mg/l a manganu 0,05mg/l. Uzdatnianie takie jest możliwe za pomocą odpowiedniej stacji połączonej z systemem filtrów. Stację dobieramy indywidualnie, po dokonaniu podstawowych badań wody. Badaniem takim zajmują się wyspecjalizowane laboratoria oraz stacje sanepidu. Na badanie takie powinno się składać:

Barwa, odczyn pH, twardość ogólna, mętność oraz zawartość amoniaku, azotanów, chlorków, chloru, manganu, żelaza.

Po przeprowadzeniu badania, wynik należy przesłać do nas, w celu dobrania odpowiedniej stacji uzdatniania i otrzymania konkretnej oferty na urządzenie (urządzenia).

O wiele prościej sprawa ma się wtedy, gdy otrzymujemy wodę „wodociągową”, czyli jak już wiemy, dostawca jest zobowiązany spełnić kilka podstawowych warunków. Pozostaje nam pozbycie się nieprzyjemnego zapachu i smaku chloru, co czynimy za pomocą filtrów z węglem aktywnym, oraz zmiękczenia wody do parametrów komfortowego użytkowania.

Norma twardości wody zawiera się w bardzo szerokich granicach. Od 60 do 500 mg CaCO3/l czyli w popularnie stosowanej nomenklaturze stopni niemieckich daje nam 5,5-31 *n. W przypadku wody o twardości 5,5*n mówimy o bardzo miękkiej wodzie. w której trudno jest spłukać środki myjące jak mydło, proszek do prania, płyn (woda taka sprawia wrażenie śliskiej/tłustej), natomiast przy twardości 30*n woda jest bardzo twarda, przez co odkłada się kamień, osad na urządzeniach, bateriach, ceramice, w rurach, powoduje dyskomfort użytkowania szczególnie podczas kąpieli oraz zwiększa koszty eksploatacji (większa ilość środków chemicznych, zmniejszona wydajność urządzeń zarośniętych kamieniem). Woda w naszych bateriach (kranach) powinna osiągać wartość około 10*n co daje nam wodę średnio miękką i najlepszą (najbardziej przyjazną) dla użytkownika i urządzeń.

Zmiękczanie wody

Zmiękczanie wody polega na usunięciu związków magnezu i wapnia. Związki magnez , wapń mają największy wpływ na twardość wody. Odbywa się to za pomocą złoża jonowymiennego (żywicznego) przez wymianę jonów. W urządzeniu kompaktowego zmiękczacza, woda przepływając przez złoże pozbywa się związków wapnia i magnezu. Przepływ wody powoduje również zmianę napięcia powierzchniowego. Woda po przejściu przez złoże osiąga wartość wody bardzo miękkiej. Woda miękka jest mieszana z wodą wodociągową aby uzyskać optymalną wartość około 10*n. Złoże jest regularnie płukane solanką, która powoduje regenerację żywicy. Bardzo ważnym czynnikiem jest jakość żywicy zastosowanej w zmiękczaczu oraz prawidłowa eksploatacja. Daje nam komfort użytkowania przez minimum dziesięć lat. Obsługa urządzenia sprowadza się do jednorazowej regulacji oraz dbania o ciągłe zapewnienie soli tabletkowanej.

Kompaktowe zmiękczacze to urządzenia zapewniające komfort i przyjemność z użytkowania wody w domu.

Uzdatnianie wody Szczecin

Brak możliwości komentowania.